Blog #2: De drie hoofdoorzaken van het personeelstekort in de accountancysector

De drie hoofdoorzaken van het personeelstekort in de accountancysector

De accountancysector staat voor een grote uitdaging: een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit probleem heeft verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van de dienstverlening, de werklast van het huidige personeel en de algemene bedrijfsvoering van accountantskantoren. Om dit probleem structureel op te kunnen lossen, dienen we begrip te krijgen van de grond oorzaken van dit probleem. In deze blog bespreken we de drie belangrijkste oorzaken van dit tekort: vergrijzing en pensionering, veranderende arbeidsmarkt en werkverwachtingen, en regulering. We duiken dieper in deze oorzaken om een beter begrip te krijgen van de onderliggende problemen.

1. Vergrijzing en pensionering

De vergrijzing van de beroepsbevolking is een van de meest urgente problemen in de accountancysector. Veel accountants bereiken de pensioengerechtigde leeftijd, wat leidt tot een uitstroom van ervaren professionals. 

Verlies van ervaring

Met de pensionering van oudere accountants gaat een schat aan ervaring en vakkennis verloren. Deze senior medewerkers hebben vaak jarenlange kennis opgebouwd die niet gemakkelijk door jongere, minder ervaren collega’s kan worden vervangen. Dit kennisverlies kan de kwaliteit van dienstverlening negatief beïnvloeden en de efficiëntie van accountantskantoren verminderen. Het verlies van ervaren medewerkers betekent ook dat jongere collega’s minder kans hebben om te leren van mentoren met een schat aan ervaring, wat de ontwikkeling van hun vaardigheden kan belemmeren.

Tekort aan vervanging

Er is een gebrek aan instroom van jongere professionals die de vertrekkende accountants kunnen vervangen. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de accountancysector minder aantrekkelijk is geworden voor jonge mensen, waardoor er een kloof ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van gekwalificeerd personeel. Deze kloof leidt tot een verhoogde werkdruk voor de bestaande werknemers en kan uiteindelijk de bedrijfsvoering belemmeren. Het tekort aan jonge accountants betekent dat bedrijven vaak moeten kiezen tussen het verminderen van hun dienstverlening of het overbelasten van hun huidige werknemers, wat kan leiden tot burn-out en verminderde moraal.

2. Veranderende arbeidsmarkt en werkverwachtingen

Naast het feit dat ervaren accountants de pensioenleeftijd bereiken en dit gat te weinig gedicht wordt door de instroom van jongeren, zijn ook de dynamiek van de moderne arbeidsmarkt en de verwachtingen van werknemers veranderd, vooral onder de jongere generaties.

Werk-privébalans

Jongere generaties hechten veel waarde aan een gezonde werk-privébalans. De werkcultuur in de accountancy, die vaak geassocieerd wordt met lange uren en hoge werkdruk, strookt niet met de verwachtingen van deze werknemers. Ze zijn minder bereid om de offers te brengen die vroeger als norm werden gezien in de sector. Dit betekent dat bedrijven die niet flexibel genoeg zijn om tegemoet te komen aan de eisen van moderne werknemers, moeite zullen hebben om talent aan te trekken en te behouden. Tegelijkertijd biedt dit accountantskantoren ook juist de kans om in te spelen op de verwachtingen van de jongeren om ze op deze manier te boeien en te binden. Jongere werknemers zoeken naar een balans waarbij ze naast hun werk voldoende tijd hebben voor persoonlijke interesses, familie en vrienden. 

Carrièreperspectieven

Verder zoekt de jongere generatie naar meer dan alleen een goed salaris; ze willen betekenisvolle carrières die persoonlijke groei en voldoening bieden. Dit maakt de accountancysector, wat het beeld heeft als een conservatieve en weinig dynamische werkomgeving, moeilijk om jong talent aan te trekken en vast te houden. Deze veranderende werkverwachtingen hebben een directe impact op het vermogen van de sector om nieuwe medewerkers aan te trekken. Bovendien zoeken jongere werknemers naar carrièremogelijkheden die hen de kans geven om zich voortdurend te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Ze willen werken in omgevingen die innovatie en creativiteit stimuleren, wat vaak niet geassocieerd wordt met de traditionele accountancysector. Uiteraard kunnen accountantskantoren ook hier weer op inspelen bij de jongere generaties door ze betekenisvolle en succesvolle carrières te bieden waarbij ze continu kunnen leren en verder groeien. Dit zou moeten leiden tot een toename van de intrinsieke motivatie van deze generatie en daarmee de kans om jong talent aan te trekken en vast te houden.

3. Regulering

Tenslotte staat de accountancysector bekend om zijn sterke regulering, wat een belangrijke rol speelt in het waarborgen van de integriteit en kwaliteit van de financiële rapportages. Regelgeving biedt een duidelijke structuur en sturing voor accountants, waardoor zij hun rol nauwkeurig en verantwoord kunnen vervullen. Deze regulering zorgt ervoor dat er een hoge standaard wordt gehandhaafd, wat het vertrouwen in de sector versterkt en bijdraagt aan de betrouwbaarheid van financiële informatie.

Complexiteit en werkdruk 

Hoewel regelgeving essentieel is voor de sector, brengt het ook uitdagingen met zich mee. De toenemende hoeveelheid en complexiteit van regelgeving verhoogt de werkdruk voor accountants aanzienlijk. Het vereist voortdurende inspanningen om op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen in de wet- en regelgeving, wat een aanzienlijke tijdsinvestering met zich meebrengt. Aangezien accountants niet alleen hun reguliere taken moeten uitvoeren, maar ook voortdurend moeten leren en zich aanpassen aan nieuwe regels kan dit leiden tot een verhoogde werkdruk.

Innovatie en creativiteit

De strikte regels en voorschriften waar accountants zich aan moeten houden, kunnen innovatie en creativiteit in hun werk belemmeren. Dit kan leiden tot een gevoel van frustratie en stagnatie, vooral bij jongere werknemers die op zoek zijn naar dynamische en uitdagende carrièremogelijkheden. Dit kan accountantskantoren het moeilijk maken om talent aan te trekken en te behouden, en kunnen uiteindelijk zelfs de groei en ontwikkeling van de gehele sector belemmeren.

De oorzaken in relatie tot de vraag naar en aanbod van accountants

De krapte op de arbeidsmarkt is feitelijk een gevolg van vraag en aanbod. De drie grondoorzaken spelen hierbij een rol. Vergrijzing en pensionering verminderen het aantal beschikbare accountants. Voorgaande in combinatie met de toenemende hoeveelheid en complexiteit van regelgeving verhoogt de vraag naar nieuw, jong talent. Veranderende werkverwachtingen van de jongere generatie leiden echter tot een afname van het aanbod van nieuwe accountants. Deze factoren samen veroorzaken een structureel tekort aan personeel binnen de sector, wat resulteert in een gat op de arbeidsmarkt. Het tekort aan accountants wordt dus versterkt door zowel demografische als veranderende beroepsverwachtingen en groeiende eisen met betrekking tot wet- en regelgeving.

Gevolgen van het personeelstekort

Het personeelstekort in de accountancysector heeft verstrekkende gevolgen die de algehele efficiëntie en het functioneren van accountantskantoren beïnvloeden. In onze eerdere blog hebben wij de vijf gevolgen van het personeelstekort in de Accountancysector uitgewerkt:

  1. Werkdruk: Huidige medewerkers ervaren verhoogde werkdruk, wat kan leiden tot stress, overbelasting en burn-out, vooral tijdens piekperiodes zoals belastingaangiften en jaarrekeningcontroles.

  2. Klanttevredenheid: Door langere doorlooptijden en verminderde servicekwaliteit neemt de klanttevredenheid af, wat kan leiden tot klantverlies en reputatieschade.

  3. Kwaliteit: De kans op fouten en onzorgvuldigheid neemt toe, wat de kwaliteit van de geleverde diensten vermindert en de geloofwaardigheid en reputatie van kantoren schaadt.

  4. Groei en Ontwikkeling: Het tekort beperkt de mogelijkheden voor professionele groei en bijscholing van medewerkers, waardoor kantoren moeite hebben om bij te blijven met technologische ontwikkelingen.

  5. Kosten: Kantoren moeten dure externe professionals inhuren om het personeelstekort te compenseren, wat de kosten verhoogt en de winstgevendheid drukt zonder een duurzame oplossing te bieden.

Conclusie

Het personeelstekort in de accountancysector is een complex probleem met meerdere grondoorzaken. Vergrijzing en pensionering leiden tot een verlies van ervaren personeel en vakkennis, de veranderende arbeidsmarkt en werkverwachtingen maken het moeilijker om jong talent aan te trekken en vast te houden en strenge regulering verhoogt de werkdruk en belemmert innovatie en creativiteit. Het begrijpen van deze oorzaken is de eerste stap naar het ontwikkelen van effectieve strategieën om het tekort aan te pakken en de sector toekomstbestendig te maken. Door de demografische ontwikkelingen, veranderende arbeidsmarkt en werkverwachtingen en de toenemende hoeveelheid en complexiteit rondom wet- en  regelgeving, vormt het tekort aan gekwalificeerd personeel een structureel probleem. Een structureel probleem dat vraagt om doordachte en duurzame langetermijnoplossingen. Oude patronen dienen doorbroken te worden om dit structurele probleem om te zetten in een innovatieve, duurzame oplossing.

Benieuwd naar wat Connective Works voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!

BLOG

Gerelateerde blogs